Wat leverde het project Nederland voorbereiden op Mantelzorg op? Naast een berg inzichten, een interessante samenwerking en die fantastische experience (die te boeken is, uiteraard)? Het Rad van Misfortuin!

Nederland vergrijst, maar zijn we er wel klaar voor?
Wie steekt nu niet zijn kop in het zand als het gaat over oud en wellicht wel ziek worden? Binnen het project Nederland voorbereiden op mantelzorg maakten TodayTomorrow, Muzus en de KRO-NCRV het “Rad van Misfortuin”. Een conversational interface met een onheilspellende, komische en ietwat ongemakkelijke dialoog. Wij zijn er van overtuigd dat humor helpt bij het aankaarten van moeilijke onderwerpen. Daarom kozen ze voor een onconventionele tone of voice en visuals met pokerende panterpanty oma’s.

Draai het rad, start de dialoog
Je komt binnen en Moira – godin van het misfortuin – steekt meteen van wal. Moira heeft al heel wat misfortuin gezien en kent het klappen van de zweep. Draai aan haar rad en ze voorspelt welk onfortuin de toekomst voor jou in petto heeft. Dementie? En geldgedoe? Help! Hoe pak je dat aan? Met Moira ga je in gesprek – zodat jij dat laatste zetje krijgt om zo’n beladen gespreksthema ook eens op tafel te leggen bij vrienden en familie.

Conversational interface
De web applicatie is opgezet als een 3 minuten durend dialoog dat je zelf stuurt. Zo’n conversational interface (of chatbot in de volksmond) heeft drie voordelen. Het wakkert van motivatie aan om actief na te denken ‘over later’. Het is een ‘vrij gedachtenexperiment’, je kunt je mening vormen zonder dat iemand daar meteen een stempel op drukt. And last but not least; de schaalbaarheid. Tijd voor een keukentafelgesprek met iedere Nederlander hebben we niet, maar dit komt aardig in de richting.

En hoe nu verder? 
De onconventionele samenwerking leent zich goed voor een onorthodoxe manier om Nederland klaar te stomen voor de vergrijzing. Het consortium van partijen (MantelzorgNL, Gemeente Rotterdam, Gemeente Delft, verzekeraar Onderlinge en Fundis) verkennen nu samen of er doorontwikkeling in het vaatje zit – maar we horen goede geluiden.

Kijkje nemen? Doen! www.radvanmisfortuin.nl