logo

Tijdlijn:

13 juni
Lancering van het programma IDOLS*
Lancering van de website www.projectidols.nl
Opening aanmeldformulieren voor probleemeigenaren, opdrachtnemersconsortia en coaches

 


 

1 augustus
Sluit aanmeldformulieren voor probleemeigenaren en coaches
Selectie van nieuw ingediende vraagstukken van probleemeigenaren, die dan online worden gezet
Probleemeigenaren met vraagstukken die voldoen aan de criteria, kiezen coaches uit aan de hand van de lijst van geïnteresseerde coaches, met behulp van de ranking.

 


 

15 augustus
Sluiting aanmelding opdrachtnemersconsortia
Probleemeigenaren krijgen inzage in voorstellen opdrachtnemersconsortia, om een consortium te kiezen waar zij daadwerkelijk mee aan de slag willen

 


 

13 september
Eerste "Coach the Coaches" training in samenwerking met Nyenrode Business University. Tevens de locatie van deze eerste van in tptaal twee bijeenkomsten.

 


 

2 september
Formele start projecten

 


 

Najaar 2019
Eerste tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Voorjaar 2020
Tweede tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Juni 2020
Eindpresentatie IDOLS*

 


 

Het proces wordt overzien door:
Jann de Waal (Boegbeeld topsector Creatieve Industrie),
Titia Haaxma (Cultuur+Ondernemen) en
Jan Brands (Cultuurconnectie).

IDOLS* behoudt zich het recht voor om, indien nodig, criteria en processtappen aan te passen.

IDOLS* | Open Energy Data: Prosumer Models
15656
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15656,ajax_updown,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Open Energy Data: Prosumer Models

Probleemeigenaar

Havenbedrijf Rotterdam

 

 

Vraagstuk

Havenbedrijf Rotterdam heeft al (via Blocklab) geïnvesteerd  in een open data oplossing voor electriciteitsmarkt: www.oehu.org. Technisch en qua open datafilosofie is het solid, maar de volgende uitdaging is moeilijker: collectieven van bewoners en ondernemers verleiden/mobiliseren hiermee te gaan werken. De uitdaging heeft drie componenten:

  • Directe reach in bestaande bewonersinitiatieven;
  • Design van bottom up business modellen op basis van de open data;
  • UX/UI om iets van abstractie naar tastbaar en invoelbaar te komen.

 

Omdat het Havenbedrijf Rotterdam een belangrijke rol inneemt in het regionale energiesysteem, is het nadrukkelijk de bedoeling om ook oplossingen voor huishoudens en kleine ondernemers te ontwikkelen. Deze puzzel vergt de samenwerking tussen experts in digitale energiemarkt, user experience en design en creatieve (bottom up) business modellen.

 

 

Achtergrond

Twee van de grootste uitdagingen in de energietransitie zijn het organiseren van flexibiliteit, waarbij de energievraag reageert op aanbod van zon en wind, en het faciliteren van decentralisatie waarbij iedereen produceert, consumeert en verhandelt. Dat lukt alleen datagedreven.

 

Er zijn twee mogelijke scenario’s om deze uitdagingen aan te pakken. In scenario 1 komen Google-achtigen met slimme oplossingen, krijgen zij onze data en bouwen ze een machtspositie op. Een ander scenario is dat we zelf de baas blijven van onze data; het basismateriaal. We ontwikkelen open source, community gedreven businessmodellen om ons energiesysteem in te richten. Denk aan gedeeld eigenaarschap van zonneparken, windmolens, energiehandel met de buren, analyses en adviezen op wijkniveau; het Internet of Energy.

 

Havenbedrijf Rotterdam investeert in de energietransitie en in het bijzonder in de digitale kant daarvan. Enkele maanden geleden heeft Blocklab (mede gefinancierd door HbR) www.oeho.org opgeleverd: een platform dat gebruikers in staat om zelf hun energiedata (aangeleverd door hun smart meters) te beheren en te delen. Dit model vormt de basis voor Internet of Energy-gerichte ontwikkelingen: het is volledig open source, vormt de basis voor community business models en garandeert ‘soevereiniteit’ in ieders dataprofiel. Momenteel wordt aan de tech-kant een volgende ontwikkelslag gemaakt: koppeling aan het oceanprotocol.com/, dat is ontwikkeld om data-verdienmodellen terug te geven aan de gebruikers. Hiermee is het basisplatform internationaal cutting edge.

Categorie
Energietransitie & Duurzaamheid