logo

Tijdlijn:

13 juni
Lancering van het programma IDOLS*
Lancering van de website www.projectidols.nl
Opening aanmeldformulieren voor probleemeigenaren, opdrachtnemersconsortia en coaches

 


 

1 augustus
Sluit aanmeldformulieren voor probleemeigenaren en coaches
Selectie van nieuw ingediende vraagstukken van probleemeigenaren, die dan online worden gezet
Probleemeigenaren met vraagstukken die voldoen aan de criteria, kiezen coaches uit aan de hand van de lijst van geïnteresseerde coaches, met behulp van de ranking.

 


 

15 augustus
Sluiting aanmelding opdrachtnemersconsortia
Probleemeigenaren krijgen inzage in voorstellen opdrachtnemersconsortia, om een consortium te kiezen waar zij daadwerkelijk mee aan de slag willen

 


 

13 september
Eerste "Coach the Coaches" training in samenwerking met Nyenrode Business University. Tevens de locatie van deze eerste van in tptaal twee bijeenkomsten.

 


 

2 september
Formele start projecten

 


 

Najaar 2019
Eerste tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Voorjaar 2020
Tweede tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Juni 2020
Eindpresentatie IDOLS*

 


 

Het proces wordt overzien door:
Jann de Waal (Boegbeeld topsector Creatieve Industrie),
Titia Haaxma (Cultuur+Ondernemen) en
Jan Brands (Cultuurconnectie).

IDOLS* behoudt zich het recht voor om, indien nodig, criteria en processtappen aan te passen.

IDOLS* | MONNIE – Voorkomen van schulden bij jongeren
15955
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15955,ajax_updown,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

MONNIE – Voorkomen van schulden bij jongeren

Probleemeigenaar
Stichting Enver
Albeda College

 

Coach
Nelia Booden

 

Opdrachtnemers
Afdeling Buitengewone Zaken
Garage 2020
Vers Beton
Jatoch

 

Vraagstuk

Schulden liggen aan de basis van veel sociale en gezondheidsproblematiek bij mensen. Langdurige schulden kunnen zelfs een vermindering van het IQ met 13 punten veroorzaken en daarmee dus het probleemoplossend vermogen van mensen.

 

Uit gesprekken met jongeren is gebleken hoe makkelijk het voor hen is om in een korte tijd een relatief grote schuld op te bouwen. Jeugdhulporganisaties, zoals Enver, hebben veel jongeren in begeleiding die na hun 18e in korte tijd problematische schulden opbouwen. Financiële problemen ontstaan met name door houding en financiële vaardigheden. Als jongeren 18 worden krijgen ze plotseling veel financiële vrijheid: Er komt meer inkomen binnen, maar hier horen ook meer financiële lasten bij. Dat allemaal op een moment dat jongeren hun financiële vaardigheden nog niet hebben ontwikkeld. Jongeren zijn vaker impulsief en verleidings- en statusgevoelig, waarbij de invloed van reclame en het willen meedoen aan trends een grote rol spelen.

 

Door financiële onwetendheid, korte termijn in plaats van lange termijn denken, geen behoefte hebben om vooruit te plannen of te sparen en een gebrekkig financieel beheer, lopen jongeren een grote kans op financiële problemen. Hulp bij deze problemen, zoals een traject bij de kredietbank of Enver, is echter pas mogelijk op het moment dat een schuld “hoog genoeg” is. Tot die tijd loopt de hoogte van een schuld snel op door boetes en extra kosten die opgelegd mogen worden, raken jongeren door een relatief kleine betaalachterstand steeds verder in de shit en komen uiteindelijk in een slepend incassotraject terecht, dat hun ontwikkeling en gezondheid in de weg staat.

 

Achtergrond

Het is je eigen schuld
Over het algemeen wordt gedacht, dat betaalafspraken niet worden nagekomen omdat jongeren ze niet willen nakomen. Daarom volgen dreigende brieven elkaar op, worden er incassobureaus ingeschakeld en wordt het te betalen bedrag met allerlei boetes snel hoger. Wij zijn er echter achter gekomen dat in het grootste deel van de gevallen, de schuldenaar wel wil betalen, maar dit vaak niet kan. Het bedrag hoger maken heeft dus geen nut, maar een persoonlijke of socialere benadering misschien wel.

Wat de eigen perceptie van schulden betreft, ziet 52% van de jongeren met een betaalachterstand de achterstand niet als een schuld, maakt slechts 30% zich druk over de betaalbaarheid ervan en vindt 28% dat ze een financieel probleem hebben. Over het algemeen vinden MBO’ers vaker dan hoger opgeleiden dat ze een financieel probleem hebben (14% vs. 5%). Dit is vooral toe te schrijven aan het feit dat zij vaak zelf geen buffer hebben of financiële achtervang bij familie of vrienden.

 

De schulden industrie
Inmiddels kunnen we zelfs spreken over een ‘schulden industrie’. Incassobureaus verdienen aan de schuldenproblematiek en dreigen de menselijke benadering uit het oog te verliezen. Hiernaast zijn enorm veel banen gemoeid met de schuldenproblematiek en kost het de overheid handen met geld. Iemand die een traject in de schuldsanering in gaat, kan in 3 jaar tijd niet meer dan EUR 1.800,- afbetalen, terwijl het traject de gemeente EUR 1.500,- per jaar kost.

 

De financiële wereld
De huidige manier van incasseren past niet bij de wereld van jongeren. Financiële afdelingen gebruiken vaak lastige termen of deadlines, onduidelijke taal en kleine lettertjes. Het gevolg is dat rekeningen niet worden geopend of betaald en dat een relatief lage betaalachterstand uiteindelijk het begin kan zijn van een lang en slepend traject in de schuldsanering.

 

Categorie
Wildcard