logo

Tijdlijn:

13 juni
Lancering van het programma IDOLS*
Lancering van de website www.projectidols.nl
Opening aanmeldformulieren voor probleemeigenaren, opdrachtnemersconsortia en coaches

 


 

1 augustus
Sluit aanmeldformulieren voor probleemeigenaren en coaches
Selectie van nieuw ingediende vraagstukken van probleemeigenaren, die dan online worden gezet
Probleemeigenaren met vraagstukken die voldoen aan de criteria, kiezen coaches uit aan de hand van de lijst van geïnteresseerde coaches, met behulp van de ranking.

 


 

15 augustus
Sluiting aanmelding opdrachtnemersconsortia
Probleemeigenaren krijgen inzage in voorstellen opdrachtnemersconsortia, om een consortium te kiezen waar zij daadwerkelijk mee aan de slag willen

 


 

13 september
Eerste "Coach the Coaches" training in samenwerking met Nyenrode Business University. Tevens de locatie van deze eerste van in tptaal twee bijeenkomsten.

 


 

2 september
Formele start projecten

 


 

Najaar 2019
Eerste tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Voorjaar 2020
Tweede tussentijdse bijeenkomst deelnemende partijen

 


 

Juni 2020
Eindpresentatie IDOLS*

 


 

Het proces wordt overzien door:
Jann de Waal (Boegbeeld topsector Creatieve Industrie),
Titia Haaxma (Cultuur+Ondernemen) en
Jan Brands (Cultuurconnectie).

IDOLS* behoudt zich het recht voor om, indien nodig, criteria en processtappen aan te passen.

IDOLS* | Smart Services voor Duurzaam Wonen
15578
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15578,ajax_updown,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Smart Services voor Duurzaam Wonen

Probleemeigenaar

Heijmans Vastgoed en gemeente Leusden

 

Vraagstuk

Brainport Smart District heeft een open call om een proefwijk van 100 zelfbouw woningen in Helmond ‘smart’ te maken. Smart city-oplossingen zijn vaak erg technologie-gedreven en worden door bewoners ervaren als ‘ver van hun bed’. Bij veel bestaande smart city-applicaties is er ook weinig transparantie over privacy, data governance en ethiek rondom eigenaarschap en businessmodellen rondom de data.

 

Dit vraagstuk gaat erover dat het ook anders kan, door bewoners vanaf het begin te betrekken. Bij de ontwikkeling en het beheer van ‘smart’ diensten, maar ook door hen eigenaarschap en gedeelde verantwoordelijkheid te geven over de data die daarbij gegenereerd wordt. We denken dat Brainport Smart district een uitstekende gelegenheid is om ons te richten op Smart Citizens in plaats van Smart Cities.

 

Achtergrond

tdglobal is geïnteresseerd om in dit vraagstuk probleemeigenaar te zijn, in samenwerking met andere stakeholders. Ze willen in co-creatie met de eerste 100 huishoudens in Brainport Smart District een gebruikersplatform te ontwikkelen waar bewoners volledig toegang tot alle diensten en hun data hebben. tdglobal heeft ervaring met de IT-kant van dergelijke platforms. tdglobal wil bewoners zelf laten bepalen waar de pilot over moet gaan, en staat dan ook open voor goede ideeën. Denk bijvoorbeeld aan collectief energie besparen en duurzaam energie opwekken, maar ook toegang tot gedeelde elektrische mobiliteit.

 

In een eerdere samenwerking met Livework is er een visiedocument ontwikkeld waarin deze kijk op ’smart’ wonen aan de hand van de bewoners lifecycle uiteengezet wordt, onder andere gebaseerd op het werk dat Livework deed rondom service innovation for 21st century cities en de rol van de creatieve industrie daarin.

Categorie
Energietransitie & Duurzaamheid