Vraagstuk
Het beleid van de overheid, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen, vraagt dat we méér voor onszelf en voor elkaar zorgen. Deze uitdaging is eigenlijk van ons allemaal. Toch schuiven we het gesprek over later vaak vooruit en overkomt mantelzorg ons. Want iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Dat gesprek over later komt wel een keer met kerst of als hetregent. Maar eigenlijk komt het er nooit van.

Bewustwording en ons voorbereiden op later is belangrijk, zodat anderen weten wat voor jou belangrijk is, hoe ze jou straks kunnen helpen en je jezelf goed voorbereid op een toekomstige (mantelzorg) situatie. Denk aan een sociaal netwerk om je te helpen met klusjes of een woning op de begane grond. Als je pas gaat denken en handelen als zorg en ondersteuning urgent is, heb je minder opties en zijn de kosten vaak hoger. Ook voor instellingen als gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties.

Maar hoe kunnen we Nederland hierop voorbereiden? Hoe worden we ons bewust van een toekomst met mantelzorg? Hoe gaan we erover praten? En hoe ondernemen we acties om ons voor te bereiden?

 


Probleemeigenaar
MantelzorgNL
Gemeente Delft
Gemeente Rotterdam
Fundis
Onderlinge ‘s Gravenhage

Opdrachtnemers
Muzus
TodayTomorrow
Sofie van Greevenbroek
De Kwekerij
KRO-NCRV